De juiste balans in complexiteit vinden

Geschiedenis in een nieuw jasjePositionering met branding en website

Restaurant en Eetcafé De Waag

Waar smaak en sfeer samen komen

De Waag ademt geschiedenis. Dat zie je op alle verdiepingen, in alle hoeken. Het gebouw gaat dan ook ver terug. De eerste melding van het Delftse waaggebouw duikt op in 1342. Na een grondige verbouwing verschijnt in 1999 het huidige restaurant en eetcafé De Waag.

Anno 2015 rijst de vraag om duidelijkheid te scheppen voor zowel de fysieke als de online bezoeker. Een aantal van deze smakelijk vormgegeven communicatie oplossingen tref je hieronder.

Zo veel te bieden

Ten eerste, gasten weten eigenlijk niet dat De Waag zoveel meer is dan een Eetcafé. Ten tweede, gasten hadden vaak geen idee dat er in het pand ook nog een bijzonder goed geheim schuil ging: het gastronomisch pareltje op de tweede verdieping. Ten slotte, dat er op de derde verdieping ook ruimte is voor evenementen of bijvoorbeeld private dining. Als gevolg van al deze tegenstellingen is het zaak om alles duidelijker positioneren.

Huisstijl voor binnen, buiten, boven en beneden

Uit deze diversiteit eenheid creëren is een leuke uitdaging. Vandaar zijn we van binnen naar buiten gegaan. En van boven naar beneden om alles goed te doorgronden. Het overkoepelend bedrijf (De Waag) fungeert met twee onderliggende bedrijfsonderdelen namelijk het Restaurant (voorheen De Proeverij) boven en het Eetcafé beneden. Ondanks de tegenstelling kregen beide een eigen uitstraling. De één wat strakker, de ander wat rustieker om aan te sluiten bij de beleving van de gast.

Wapenschild

Betekenis

Symboliek: historie
Een wapen is in de heraldiek een symbool dat is verbonden aan o.a. een groep bij elkaar horende mensen zoals De Waag. Op de voorgevel van het gebouw prijkt het schild met het oude stadswapen van Delft met daarboven een kroon. Het nieuwe schild met kroon symboliseert de link met het verleden. Het schild staat voor betrouwbaarheid en geborgenheid, de kroon symboliseert creatief meesterschap en onderscheidend vermogen. De kroon is al aanwezig binnen in het pand als onderdeel van de waagmeesterstempels die in diverse balken tot op heden goed zichtbaar zijn.

Wapens

Betekenis

Symboliek: essentie
Het schild wordt verdeeld in vier vlakken door de weegschaal en gevuld met de horeca “wapens”. Deze moderne wapens staan symbool voor de kernactiviteit van De Waag: eten en drinken. Ook een kleine knipoog in plaats van een “&” teken, kruisen een mes en vork elkaar.

Weegschaal

Betekenis

Symboliek: balans
De weegschalen die aanwezig zijn in zowel het eetcafé als restaurant verklaren natuurijk de oorsprong van De Waag. Het draagt bij aan de historie en authenticiteit van de locatie. In deze stand verwijst deze ook naar beneden en boven maar staat ook als symbool van balans tussen smaak en sfeer.

Onderscheid én eenheid

Betekenis

Symboliek: keuze
De Waag is de overkoepelende naam die de afdelingen Restaurant en Eetcafé gestalte geven. De streep markeert dat onderscheid. Het lettertype is gekozen vanuit één familie. Een schreefloze letter die elegant en smaakvol is en mooi past bij het Restaurant en een schreef letter die wat steviger oogt en een meer rustieke uitstraling heeft dat goed past bij het Eetcafé.

Kleur

Voor De Waag en de onderlingen afdelingen is een apart kleurenpalet samengesteld die gebaseerd en geïnspireerd zijn op het bestaande interieur. Het kleurenpalet is zorgvuldig gekozen en tevens wetenschappelijk afkomstig uit het spectrum dat bekend staat als eetlust opwekkende kleuren.

1
Drinken – Restaurant; onderscheidend door wijn en champagne symbolen. Eetcafé; onderscheidend door speciaal bier en wijn symbolen
2
Seizoenen; feestdagen, bijzondere dagen en seizoens symbolen, voor beide afdelingen gelijk
3
Eten; bestek symbolen, voor beide afdelingen gelijk
4
Evenementen – Restaurant; onderscheidend met besloten karakter en feestelijke gebeurtenissen. Eetcafé: onderscheidend met open karakter en muzikale gebeurtenissen.

Wapengebruik

Doordat De Waag uit twee afdelingen bestaat is er voor ieder onderdeel een eigen sub-logo ontwikkeld, aangeduid met of Restaurant of Eetcafé.
Tevens is er onderscheid gemaakt binnen het schild met de invulling van de wapens;

  • drinken (1ste kwadrant),
  • seizoenen (2de kwadrant),
  • eten (3de kwadrant) en
  • evenementen (4de kwadrant).

Restaurant wapens belicht

Deze zijn samengesteld op basis van meest hoogstwaarschijnlijke activiteiten binnen het Restaurant. Deze pictogrammen kunnen flexibel gebruikt worden en waar nodig gecombineerd in communicatie uitingen van het Restaurant.

Wapens van feestdagen, bijzondere dagen en seizoenen

Deze activiteiten worden breed gedragen onder gasten en laat zich uitstekend combineren met de kernactiviteit eten en drinken. Voor deze zijn een aantal symbolen gekozen om de diverse thema’s uit te dragen in de communicatie.

Eetcafé wapens belicht

Deze zijn samengesteld op basis van meest hoogstwaarschijnlijke activiteiten binnen het Eetcafé. Deze pictogrammen kunnen flexibel gebruikt worden en waar nodig gecombineerd in communicatie uitingen van het Eetcafé.

Diverse touchpoints

Pixlbar heeft in samenwerking met BQ Branding diverse uitingen gestalte gegeven. Zo moest de website, nieuwsbrief, diverse menu’s, social media en andere touchpoints voldoen aan de nieuwe huisstijl en uitgedragen worden.

De Waag compositie

Waar smaak en sfeer samen komen